Överjärva gård ska utvecklas till ett friluftsmuseum, efter beslut från kultur- och fritidsnämnden i Solna stad.

Det innebär att det kommer att skapas en ny organisation med helhetssyn på gårdens byggnader och utemiljö under ledning av en museichef.

Nämnden har tagit fram ett program för utveckling av Överjärva gård till ett friluftsmuseum.

– Efter många år av ovisshet känns det skönt att säkra framtiden för Överjärva gård. Här ska både barn och vuxna kunna resa tillbaka i tiden för att se och lära sig om livet på gården för 200 år sedan. Det säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Friluftsmuseet kommer att drivas av Solna stad som en av kommunens enheter, inom förvaltningen för arbetsmarknad, fritid och kultur. Det kommer att tillsättas flera nya tjänter; museichef, gårdstekniker och värdskap i form av guider och museivärdar.

Sedan tidigare finns ett beslut om att ladugården ska anpassas för en 4H-gård. Gula villan kommer att anpassas för ett trädgårdscafé och lanthandel. Och utemijön kommer att ses över i och med att det finns ett antal viktiga flöden, både i och i anslutning till området, så som gång- och cykelvägar, avfallshantering, entréer och ytor för pakering av cyklar och bilar.

Läs mer på Solna stads webbplats >