Äntligen kändes det som att våren var på väg när solen fick komma fram och sprida lite värme på Valborgsmässoafton.

 

Redan på eftermiddagen fanns det underhållning för hela familjen vid Ursviks IP. Det var Ursviks IP som med hjälp av bl a ICA Nära i Järvastaden hade ordnat en familjedag med all möjlig fotbollsaktivitet, hoppborg, ponnyridning och fikaservering. Vid Jaktvillan i Järvastaden smög aktiviteterna igång vid sextiden. Då hade tjejerna från Zilloman gjort sig beredda i växthuset för att måla alla barnens ansikten, ICA hade flyttat och blåst upp hoppborgen, den lilla karusellen för de minsta barnen började snurra. Vasalunds ungdomslag med föräldrar tände grillarna, Solna konståkning fyllde termosar med kaffe och skar upp jubileumstårta. Scouterna drog igång sitt lyckohjul. Långa bord med all sorts godis för försäljning, brända mandlar och popcornvagnen var på plats. Utanför Jaktvillan stod modellen över stadsdelen för alla att leta rätt på var man bor. Runt huset fanns frågorna i tipspromenaden. Inne i villan hängde Helena Falks originalmålningar med illustrationer för många av Järvastadens event. Här fanns också popcornpåsen med utslagsfrågan i tävlingen. Vi återkommer med vinnaren när vi rättat alla hundratals inkomna svar.

 

Solna Brass kom med hela orkestern och blåste upp stämningen ytterligare. När ICA kallade till godisregn fylldes hela grusplanen med förväntansfulla barn och vuxna. Många kilo kastades mot uppsträckta händer, mössor och påsar. Music Kidz hade rekordmånga barn i kören som sjöng för fulla halsar. Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen i Solna höll inspirerande anförande i tal för att välkomna både våren och nya invånare till stadsdelen. Läs heal hennes tal här. När Solna sjöscouter tågade med facklor stod tusentals besökare runt majbrasan. Elden tändes till nationalsången och flammorna tog fart mot kvällshimmelen.

 

 

 

 

Marianne Damström Gerebens vårtal

Har ni tänkt på hur våren ofta skildras av poeter, eller vilka dikter vi själva väljer när vi ska hylla våren? Vi går och längtar efter våren egentligen från det att de första löven gulnar på hösten, eller hur?

Tanken på våren gör att vi härdar ut under höstens och vinterns mörka timmar. Vi bygger upp förväntningarna så att det blir lätt att ta till sig Karin Boyes dikt som börjar med ”visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka”. Det är egentligen en kärleksdikt, men för mig beskriver raderna känslan strax efter att någon händelse man längtat otroligt mycket efter precis har passerat.

 

Våren stör aldrig, ja, den kan vara jobbig för de med pollenallergier, men ändå. Och det är inte bara växterna i naturen som vaknar till. Flyttfåglarna kommer också tillbaka. Inför den kalla och mörka vintern så flyr de från vårt land, men återvänder när deras levnadsförutsättningar här blir drägligare. Många av oss människor väljer också våren som en lämplig tidpunkt för att flytta, ett särskilt välkommen till alla er som nyligen flyttat in i Solna! Ni ska vara varmt välkomna hit!

 

Jag kom till Sverige som flykting för många år sedan. Jag var knappt en månad gammal, mina föräldrar var väldigt unga. Vi flydde undan en väpnad konflikt. Att fly är en flytt fast i början vet man inte vart och man har inte så mycket med sig.

 

Flykten valde oss


Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.

Flykten valde oss. Därför är vi här.

Ni som ej blev valda - men ändå frihet äger,

hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!


Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.

Natten var barmhärtig. Nu är vi här.

Ni är för många, kanske den frie trygge säger.

Kan vi bli för många som vet vad frihet är?


Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.

Den valde oss på vägen. Nu är vi här.

Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!

Hjälp oss bära den frihet som vi bär!Stig Dagerman beskriver träffande vad en flykt innebär. Jag vet att många av er här varit engagerade i de evakueringsboenden som funnits i Ursvik och i Huvudsta. Stort tack till er! Ni har verkligen visat att Solna är en välkomnande stad! Både vi och vår omvärld befinner sig i en extraordinär situation och då betyder ett så litet ord som välkommen väldigt mycket!

 

 Så välkomna ska alla vara och välkommen våren! Vi omfamnar och välkomnar den förändring som sker i naturen. Vi är ett enda stort VÄLKOMMEN och många gånger har vi känslor ”all-over the place” som en annan solnabo sa, i ett annat sammanhang visserligen.

 

Önskar er alla en fortsatt trevlig Valborg och en härlig vår!