Ännu ett år har susat förbi i vår stadsdel Järvastaden och 2015 är till ända. Nya restauranger har öppnat, vi har nu fler gym och en tandläkarpraktik runt hörnet.

 

Vi har traditionsenligt firat olika högtider så som Valborg och advent, vi har njutit av utomhusbio i sommarnatten, och Järvastadsloppet för familjer med spring i benen. Golftävlingen Järvastaden Open drog fler deltagare och scouterna har etablerat en egen avdelning i Järvastaden-Ursvik. De kallar sig Järvarna och är mycket uppskattade. Årets barnutställning Vems lilla mössa flyger blev en succé och vi lyckades även locka bokens författare Barbro Lindgren till att komma till invigningen. Hennes högläsning av delar av boken blev mycket uppskattad av de yngsta bland besökarna.

 

Efter förra årets rekordår avseende försäljning av nyproducerade lägenheter och småhus i Järvastaden, då det såldes över 550 bostäder, har 2015 varit lugnare. Detta endast beroende på att det inte funnits tillräckligt med nya projekt att starta upp. Under 2016 kommer det säljas en bit över 200 bostäder. Alla bostäder som byggherrarna släpper ut på marknaden har sålts snabbt och det finns idag inga lediga alls. Det finns en del nyproducerade bostäder som säljs på andrahandsmarknaden och priserna har ökat rejält.

 

Under 2015 har JM:s kvarter Solvändan med 109 lägenheter färdigställts. Alla 144 lägenheter i Skanskas Svanenmärkta brf Liljekonvaljen blev klara för inflyttning 2015. Endast ett fåtal av radhusen i Skanskas Villastråket återstår att färdigställa. IKANO har byggt klart 100 bostäder, ca halva sitt kvarter med brf Stensötan och resterande delar i brf Backsötan kommer 2016. I Sundbyberg har HSB byggt klart över 80 lägenheter i brf Dammtorp och längre in på Vinthundsgatan pågår byggnation av deras andra etapp brf Brotorp. Svenska Hem i Bromma färdigställde brf Herrgårdens 22 lägenheter. Idag pågår det produktion av lägenheter i Skanskas kvarter Pyrolan och i JM:s två projekt Tallkronan och Blåbärsskogen.

 

Totalt har ca 500 nya bostäder färdigställts i Järvastaden under 2015. Det betyder att det totalt finns närmare 1900 klara bostäder i Järvastaden och att det nu bor kanske 5000 människor här.

 

I takt med att de nya husen färdigställs av byggarna så gör också Järvastaden klart gator och vägar. 2015 är året då lekplatsen vid entrén till Järvastaden i Sundbyberg har färdigställts och också torget vid Spegeldammsparken. I anslutning till dessa har en rad nya servicefunktioner öppnat; restaurang Erolisa, Puls & Träning, Svenska Kyrkans öppna förskola, restaurang Angelos Bistro, Järvaklinikens tandläkarmottagning. Mer service kommer att öppna längs Fridensborgsvägen 2016 i form av caféer, frisörer, kemtvätt, ytterligare gym mm.

 

Förskolan I Ur och Skur har kommit långt med byggnationen av sin andra förskola i stadsdelen längst in i området på kanten till naturreservatet. Solna stad har precis påbörjat byggnation av ny förskola intill Jaktvillan. Det finns beslut om ny grundskola i Järvastaden som Hemsö ska bygga och Raoul Wallenbergskolan ska driva. Skolan med plats för 500 elever ska vara klar till höstterminen 2017.

 

Under året har vi också fått igång Järvastadens sida på Facebook, där du som följer oss snabbt får veta vad som händer i området och där vi bjuder in till olika evenemang i Järvastaden.

 

Vi på Järvastaden AB tackar för ett fint år och hoppas på att det kommande året ska bära med sig ännu fler spännande, roliga och intressanta upplevelser. För alla er som bor i Järvastaden och alla dem som skulle vilja göra det.

 

Gott Nytt 2016