Det var närmare 70 personer som söndagen den 18 oktober följde med svampkonsulent Bibbi Wallkvist och hennes syster Lena ut i skogen i jakten på svamp och ny kunskap.

 

Upplägget för svamputflykten var detsamma som tidigare år. Först samling vid Jaktvillan för att i samlad tropp gå ut i skogen. De närmare 70 deltagarna, i alla åldrar, hade många frågor som Bibbi och Lena försökte hinna med att besvara. Vädret var med oss denna dag och de flesta stannade tiden ut under den två timmar långa utflykten. Svampfynden var något färre i år än förra året men som Bibbi säger:

 

- Den här säsongen har ju varit märklig på alla vis med sina långa torrperioder. Det skulle däremot kunna bli en fin final nu om vädret fortsätter så här, för det är en del matsvampar på väg upp. 

 

Deltagarna hittade 20 arter av matsvampar. Det som fyndades var bland andra trattkantareller, kantareller, sandsopp, blek taggsvamp, rödgul taggsvamp, björksopp, tegelsopp, brunsopp, citronslemskivling, karljohan, blåmusseron, örsopp, fårticka, vårtig röksvamp, rimskivling, skäggriska, skogsriska och pepparriska.

 

Svampletarna hittade även ett antal oätliga svampar så som många olika spindelskivlingar, svavelgul slöjskivling, ett fåtal kremlor, vaxskivlingar, broskskivlingar, nagelskivlingar, kamskivlingar, pudrad trattskivling, rättikhätta, trattskivlingar, rättikmusseron, rodnande flugsvamp, för att nämna några.

Och så fanns här så klart några giftiga svampar, så som gifthätting, allmän pluggskivling, röd flugsvamp och vitgul flugsvamp som är misstänkt giftig.

 

De medhavda korgarna fylldes på och så småningom vändes stegen tillbaka till Jaktvillan där Bibbi och Lena fortsatte att berätta och svara på frågor. Alla var nöjda med dagen och sina fynd.

 

- Det är en bra skog ni har här, med fin terräng för hela familjen, säger Bibbi.