När vi för andra året i rad arrangerade Järvastadsloppet i går söndag 24 maj, så kom det ännu fler än tidigare år för att springa i det vackra försommarvädret. Redan på förmiddagen kunde det anas motionsaktivitet runt Jaktvillan då ett antal orienteringsklubbar hade tävling och samling i förmiddagssolen.

 

Sundbybergs IK kom med många funktionärer som snabbt satte upp stationer för utdelning av nummerlappar till de olika klasserna. Precis som förra året hade vi tre klasser, en för de yngre barnen som sprang ca 1 kilometer, en för äldre barn som sprang ca 2 kilometer och en för vuxna som fick springa 5 kilometer.

 

Nytt för i år var att vi inte hade någon föranmälan. All anmälan gjordes på plats och de som önskade få sitt namn med i resultatlistor fick fylla i en liten lapp. Kön till anmälan blev en stund oroväckande lång men alla som önskade springa hanns med i tid. Alla pigga ungdomar från ICA riggade de uppblåsbara start- och målfållorna. Bord dukades upp med bananer, dricka och kexchoklad inför målgång. Sekretariat med bemanning från SIK tog plats mellan fållorna och innan klockan 15 var startområdet fullt av förväntansfulla barn och föräldrar. Var det nästan lika trångt på fel sida startfållan? Trångt med mammor och pappor med telefoner inställda för kamera.

 

Loppet för de yngsta var i år nästan helt utan rötter att snubbla på. Så det var full fart framåt in mot fårhagen och så en liten temposänkning för att korsa lite gegga innan det vände hemåt på gamla banvallen. Några ifrånsprungna föräldrar såg chansen att komma ikapp genom att helt enkelt gena! Inte mycket mer än fem minuter tog det för många att ta sig runt. Imponerande! Det tog nästan längre tid att köa för medalj och ICA-förfriskningar.

 

Halv fyra räknade starten återigen ner från 10 och ungdomarna gav sig iväg på sin 2 km långa vända. Även här gick det undan för många och banan tog nog ut sin rätt. För flera fick lov att lägga omkull sig strax efter målgång. Kanske var det Järvastadsloppets egen Abborrbacke som tag musten ur många.

 

Fri start var det nästan därefter för motionärer som ville springa 5 kilometer. Det var starten som fick hålla igen lite då och då för att prioritera skanning av målgångna ungdomar i 2-kilometersloppet. 5 kilometer sprangs i år på en bana som nu permanent är uppmärkt som Järvastadsloppet.

 

Bland alla deltagare i alla åldrar kunde vi höra inte bara svenska pratas. Här pratades både spanska, tyska och engelska och säkert ännu fler språk. Närmare 500 medaljer delades ut till alla som gick i mål. Alla 300 vattenflaskor från JM tog slut innan alla gått i mål.

 

Alla som hade anmält sig och fyllt i formulär har fått sin tid registrerad. Ibland var det kö för skanning vid målgång så då får man dra av lite tid för det om man så önskar. Några glömde fylla i startnumret på anmälningslappen, ett antal i yngsta klassen brydde sig antagligen inte om att stå i kön för att skanna numret och en skannade varken start eller måltid, alternativt startade inte.

Här är i alla fall resultatlistor >

 

Det är väl så att arrangemangen för vår tidtagning inte är i klass med de stora loppen runt om i Sverige. Den är mer i den familjära andan, som hela Järvastadsloppet präglas av.

Det står brutit på dem som inte har fått en start- eller måltid skannad eftersom tidtagningssystemet är konstruerat så. Några i motionsklassen har bara en skannad tid och flera barn som antagligen inte skannade sin tid i mål då kön var ganska lång och det blev för jobbigt att stå i den. Vi tar lärdom av det inträffade och får dela upp framför allt de yngsta i flera starter till kommande lopp.

 

Det ringlade små köer också på andra sidan Jaktvillan. ICA hade liten tävling i trädgården med fotbollsmål och delade generöst ut Piggelin gratis till alla. Jaktvillans café var öppet och serverade bl a kaffe och glass i olika former. Långt in på eftermiddagen dröjde sig många kvar och trivdes i solsken på grässlänten bland fruktträden.

 

Tack till alla funktionärer fån Sundbybergs IK och alla från Solna OK, som stod ute i spåren och visade riktningar. Tack till JM och Skanska för medverkan. Tack till ICA för all support. Vi får strax redan börja planering för nästa år.