Menu

Visionen av Järvastaden

Klicka på kartan för större bild

 

Idag har mer än 1 500 bostäder färdigställts i Järvastaden.

Grovt räknar vi med att det bor ca tre personer i medeltal per bostad. Det betyder att det redan bor närmare 5 000 människor i vår stadsdel på gränsen mellan Solna och Sundbyberg.

 

Så det har ändå gått ganska snabbt från dess att de första flyttade in på Honnörsgatan under hösten 2007.

 

Det har byggts bostäder med en stor variation i de båda kommunerna. Det finns flerbostadshus som varierar en hel del i höjd och i utseende och i uttryck. Det är många olika arkitekter som är med och skapar stadsrummen. Det har byggts småhus i flera olika former, parhus, radhus, kedjehus. I två våningar, i tre våningar, i souterränglägen. De flesta husen är raka men det finns också annorlunda vinklar och det finns gator som svänger effektfullt. Vi ser oftare och oftare bildexempel från Järvastaden i dags- och kvällstidningar. Vi har redan anlagt flera olika parker, Mulle Mecks lekpark, Lottaparken bland de bevarade lägre byggnaderna från militärtiden, Spegeldammsparken, Naturmarksparken. Nu är även Brotorps torg med lekplats klar och också strax torget vid Spegeldammsparken. I alla anläggningar och gatumiljöer bygger vi med genuint utvalda material för att skapa en hållbarhet som tål att åldras.

 

Försäljningen av bostäder i Järvastaden har under åren gått mycket bra. Från 2013 har det varit en otrolig efterfrågan på bostäder i Järvastaden. Vi tyckte det var fantastisk när det såldes över 400 bostäder 2013 men det har varit ännu högre tryck 2014 då över 550 bostäder såldes.

 

2015 kom det nya projekt till försäljning. Skanska startade en andra etapp med lägenheter i Brf Pyrolan och JM säljstartar bostadsrätter i kvarteret Blåbärsskogen. Det kommer dock inte att inte finnas lika mycket till salu som tidigare år. Vi hoppas att JM och Skanska snart också kan starta försäljning av fler rad- och kedjehus i Grankällan. Grankällan är området bakom Jaktvillan där vi tidigare hade anläggning för stenkross. Här ska det också bli en idrottsplats med flera fotbollsplaner.

 

Järvastaden kommer att växa ihop. Kraftledningarna som går genom området kommer att rivas och det kommer att byggas bostäder som knyter samman stadsdelen. Några andra exempel på hur området ska utvecklas: En del av de gamla byggnaderna som vandrarhemmet och restaurang Saffin har redan rivits och kommer att rivas. Tanken är att ICA så småningom ska ha en större permanent lokal i bottenvåningen på ett bostadshus vid Brotorpsentrén. Ambitionen är absolut att Mulle Meck-parken ska bevaras. I slutändan kommer det finnas mer än 5000 bostäder i Järvastaden och bo kanske mer än 15 000 människor här. Det är fler än i många kommuner i landet.

 

Vi jobbar aktivt med att ordna olika evenemang i stadsdelen. Ofta jobbar vi tillsammans med byggherrana, Skanska och JM samt såklart ICA Nära Järvastaden. Vi vill att Järvastaden ska vara en levande stadsdel där det händer saker. Vi vill att alla som bor här ska kunna dra nytta av Jaktvillan och dess möjligheter. Att man upplever hur nära det är till Igelbäckens naturreservat med alla motionsmöjligheter, till Överjärva gård, till Friends Arena, till Ulriksdals slottsmiljöer, till Kista med cykel, till stan med pendeln …

 

Vi jobbar tillsammans med Solna och Sundbyberg för att ordna med förskoleplatser till de enormt många barn som flyttar hit. Det finns två nybyggda skolor alldeles i vardera kanten av Järvastaden och vi hoppas och tror att grundskolan i Järvastaden börjar byggas snart för att vara klar till 2017. Alla barnen bidrar starkt till vår levande stadsdel.

 

Redan nu finns en hel del närservice i området och varefter husen nu färdigställs så tillkommer det mer. När Järvastaden växer och når mot de 5 000 bostäderna kommer det finnas ett mycket bra underlag för väsentligt utökad service i stadsdelen.

 


 

 

 

broschyr