Alla småhus i Järvastaden har fjärrvärme. Ett miljösmart sätt att värma sitt hus och sitt varmvatten.

 

 

Solna och Sundbyberg med omnejd får sin fjärrvärme från kommunägda Norrenergi. För att producera sin fjärrvärme använder de ungefär 99 procent förnybara bränslen. För ett småhus i Järvastaden innebär detta att ett helt års förbrukning av fjärrvärme från Norrenergi endast motsvarar ungefär samma koldioxidutsläpp som en bilresa tur och retur mellan Stockholm och Eskilstuna.

 

- Själva grundidén med fjärrvärme är att ta vara på sådant som annars skulle gå till spillo. Det gäller även för oss, berättar Kerstin Mundt, kundservicechef på Norrenergi. En stor del av produktionen baseras på renat spillvatten från Bromma reningsverk.  Det blir som ett kretslopp – när duschvattnet från kommuninvånarna har renats gör vi fjärrvärme av värmen i vattnet. Därefter går det tillbaka till invånarna och blir till ny värme och nytt varmvatten.

 

Norrenergi har under många år arbetat offensivt med hållbarhetsfrågor och var först i Sverige med att märka sin fjärrvärme med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval år 2008. Märkningen kallas ibland ”Världens tuffaste miljömärkning” och innebär mycket höga miljökrav.

 

- Vi tror att Bra Miljöval är rätt verktyg för att driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle i balans med naturen, säger Kerstin Mundt. Som ytterligare steg på den vägen satsar vi också på energitjänster som hjälper våra kunder att ta kontroll över sin energianvändning.  Vi finns i Solna strand, inte långt från Järvastaden.

 

- Och skulle det, mot förmodan, bli problem med värmen eller varmvattnet så är vi bemannade dygnet runt, året runt om, säger Kerstin Mundt.

 

Självklart är också alla flerbostadshus i Järvastaden värmda med fjärrvärme från Norrenergi.

 

Mer om Norrenergi hittar du här >

Där hittar du dessutom kontaktuppgifter till deras kundservice.