På Honnörsgatan i Järvastaden finns sedan ett drygt år förskolan I ur och skur. Lena Lindström som är förskolechef har själv ett gediget intresse för friluftsliv och vill att barn ska få chansen att få vara nära naturen.

 

På förskolan I ur och skur i Järvastaden bedrivs verksamheten i nära anknytning till Friluftsfrämjandet. De drygt 80 barnen som går på förskolan är uppdelade på olika avdelningar och verksamheten är anpassad efter de olika åldrarna.

 

De lite äldre barnen går till exempel på Skogsmulle, vilket de yngre inte gör. Men genom närheten till både grönområden och skog så kan även de allra minsta barnen, från drygt ett års ålder, gå till skogen för att hitta på mycket roligt.

 

- Både barn och personal tycker att det är fantastiskt att gå ut i skogen, berättar Lena. Hon säger att det har tagit lite tid för verksamheten att komma ikapp, efter uppstarten förra året, eftersom hon vill att all personal ska ha provat på det de sedan ska göra tillsammans med barnen.

 

- Medagerande och medutforskande är ju några av nyckelorden för vår verksamhet, och därför vill jag att personalen ska känna sig trygg i det vi gör tillsammans med barnen.

 

Också barnen blir helt annorlunda vid lek utomhus och i naturen än inomhus. Lena berättar:

 

- Naturen är ju en outtömlig källa till material. Pinnar och kottar tar inte slut, det finns alltid möjlighet att bygga en koja till och ständigt mer att utforska.

 

Att förskolan är populär märks inte minst på den stora efterfrågan från föräldrar. Just nu är det många barn i kö. Lena får också telefonsamtal från föräldrar som vill att deras barn ska börja på I ur och skur och som berättar att de har blivit rekommenderade av vänner och grannar, att söka plats.

 

Förskolan har en egen kock som ser till att laga god och näringsriktig mat. En dag i veckan har barnen möjlighet att ta med egen matsäck. Det är en bra övning att ta med egen mat, att lära sig vad som kan vara bra att äta vid utflykter och som kanske är lite extra gott för just den dagen.


Ansökan om plats görs via Solna stads hemsida här >