Vädret var något kyligt men regnet höll sig snällt borta när midsommarfirandet började så smått vid Jaktvillans café i Järvastaden. Men så väldigt smått firande blev det inte förstås.

 

Närmare hundra besökare kom för att äta en sillmacka och prata bort en stund innan det var dags att i samlad tropp gå över den blå bron till Överjärva gård för ett traditionellt midsommarfirande.

 

Vid Jakvillans café fanns ett långbord dukat med en minibuffé där var och en kunde plocka ihop sin egen midsommarsmörgås. Det fanns så klart sill och potatis, samt öl och vatten att dricka. Till barnen fanns korv med bröd och saft.

 

Många av besökarna var boende i Järvastaden och de hade tagit med sig sina familjer och vänner. En del kom till fots och andra per bil. För dagen fanns anvisade platser att parkera på och allt flöt på bra, berättar Jenny Söderström som jobbade i caféet denna dag.

 

- Det var lite kallt väder men alla var glada över det här initiativet och en del köpte till och med glass, berättar Jenny.

 

Omkring klockan 13 var det så dags att klä midsommarstången vid Överjärva gård. Blommor i mängder fanns och det fanns även blommor till dem som ville binda egna kransar.

- Intresset för att binda kransar var överväldigande stort, berättar Ulla Alm, som var med om att arrangera midsommarfirandet genom Kulturlandskaparna.

 

Men när det var dags att resa den färdiga stången saknades frivilliga, så Ulla fick ropa några uppmuntrande ord genom mikrofonen för att några starka skulle känna sig hugade.

 

Så restes stången med gemensamma krafter och dansen kunde börja. Sollentuna folkdansgille underhöll med musik och många var de barn och vuxna som dansade runt midsommarstången. Ulla Alm berättar:

 - Vi är överväldigade över hur stort intresse som fanns för vårt firande i år. Det är svårt att säga exakt men jag uppskattar det till att vi hade mellan 3000 och 4000 besökare!

 

Många hade med sig egen mat och bredde ut filtar i gräset. Barn sprang omkring och lekte. Fåren i hagen fick många besökare denna dag och stämningen var uppsluppen och trevlig. Det fanns bollar och spel att låna från Överjärva gård till att spela femkamp och dessa användes flitigt in på kvällen. Under dagen underhölls besökarna med fiskdamm och tipspromenad.

 

När så kvällen kom var det många besökare som dröjde sig kvar, man hade roligt och stämningen var uppsluppen. Ulla Alm berättar att även arrangörerna är nöjda och ser fram emot nästa evenemang ute på Överjärva gård.