Igår söndag den 1 juni i strålande försommarväder var det premiär för Järvastadsloppet. Vi hade stora förväntningar då det kommit in närmare 300 anmälningar och vädret var på vår sida.

 

Strax efter klockan två började det bli lite ansamling kring tältet för utdelning av nummerlappar. Det var dock inte alla som anmält sig som kom för att hämta ut sin nummerlapp. Men med över 80 som efteranmälde sig så sprang ändå omkring 260 unga och äldre i de tre olika klasserna.

 

Det var förvånansvärt många som kom och efteranmälde sig. Kanske berodde det på det utmärkta vädret. En del kom också rätt snart inpå klockan 15 då det var dags för den första utannonserade starttiden.

 

Vi blev lite försenade och många barn fick något otåligt stampa en stund på startlinjen innan de gav sig iväg i full fart för den 1,8 kilometer långa slingan. Då fick också de mindre barnen avvakta sin starttid innan de också med full energi tog sig an sitt 1 kilometer långa lopp. Motionärer kunde fritt starta individuellt ca mellan kl. 15 och 16 för att springa eller jogga runt sina ca 5 kilometer. Nästa år får vi justera lite i administrationen avseende efteranmälningar och planerade starttider så att inte för mycket energi går åt redan innan startskottet.

 

Man måste säga att alla kämpade mycket väl. Det var tufft för många av de små som ville snabbt framåt men det var så lätt att ramla. Tufft var det också för några av motionärerna som fick extra långt att springa när banmarkeringarna inte var exakt tydliga. Här har vi också en förbättringspotential till nästa år.

 

De många efteranmälningarna stressade också administrationen så att tidtagning för de äldre barnen kom igång lite sent. Resultaten och tider som anslogs bakom Jaktvillan direkt efter loppet var inte korrekta. Vi har efter bästa förmåga nu lagt till två minuter på tiderna. Allas tider visas här. Som sagt var det många efteranmälningar och även om det inte var perfekt för oss så gav det i alla fall 4 070 kronor till Barncancerfonden eftersom det kostade en liten peng att anmäla sig sent.

 

Vid målgång var det utdelning av medaljer till alla barn där ICA också bjöd på dricka, frukt och kexchoklad. Jaktvillans café höll öppet och hade utökat sortiment med både varmkorv och grillade hamburgare. Jaktvillans trädgård med gräsmatta och skuggande fruktträd gör sig så utmärkt väl en sådan här dag. Det är bara att slå sig ner med medhavd picknick eller inköpt förtäring. Eller varför inte en för dagen gratis isglass från ICA.

 

Vi hoppas och tror att detta var inledningen på en tradition med Järvastadslopp. Ett motionslopp för barn och vuxna som är minst lika mycket en familjefest som ett tävlingsmoment. Som tidigare nämnt så vet vi att allt inte var perfekt denna premiär och vi tar gärna emot synpunkter för att arrangemanget ska bli ännu bättre nästa år.

 

Tack till Sundbybergs IK och alla deras funktionärer, tack till ICA för all hjälp och support och tack till övriga medarrangörer, JM, Skanska, IKANO och Solna OK.