Bredvid Järvastaden vid Ulriksdals pendeltågstation håller Solna stad på att bygga en helt ny skola.Den kommunala skolan kommer så som planerats vara klar redan nu till höstterminen 2014. Grundskolan kommer vara för 900 elever från årskurs F till 9.


Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren var med och talade på taklagsfesten och han skriver i sin blogg:

"På många sätt är detta en stor dag för Solna. Det är första gången på 40 år vi bygger en ny skola i Solna och det är 30 år sedan vi byggde en ny sporthall. Och det är inte vilken skola som helst. Den är modern. Miljövänlig. Och en ovanligt stor skola som skall ta emot 900 elever och 130 personal."

"Jag tror den blir populär och kommer att fyllas på snabbt med nya elever från Järvastaden i norr till Frösunda i syd. Och det blir intressant att se om vi redan till sommaren måste fatta beslut om att bygga en ny skola i Järvastaden för att möjliggöra för alla nyinflyttade barn att kunna gå i skolan i närområdet."

Vi vet att det är väldigt många boende i Järvastaden som har barn i och snart i skolåldern. Alla är väldigt intresserade av vad som händer med skolfrågan.

- Vi längtar efter en egen skola, säger Kristian Funk, boende i Järvastaden och pappa till Melker 4 år och Sebastian 5,5 år.

Till hösten är det dags för Sebastian att börja i förskoleklass. Familjen bor på Järva skjutbaneväg och det kommer att bli en liten bit att gå eller åka till den nya skolan i Ulriksdal.

- Vi ser väldigt mycket fram emot att få besked i mars om Sebastian har kommit in på den nya skolan, säger Kristian.

Kristian har alltid varit väldigt engagerad i vad som händer i Järvastaden.
- Vi var de enda som dök upp till ett samråd 2007, berättar han och skrattar lite.

Men trots tidig planering, sju år senare finns fortfarande ingen skola i området, där man ändå vänder sig till familjer med barn, fortsätter han lite mer allvarlig.

- Vi är glada över att politikerna ändå håller den här frågan aktuell och ser över den varje halvår. För det vi verkligen behöver, är besked, säger Kristian och fortsätter:

- Som familj med småbarn är besked väldigt viktiga, så att vi kan planera vår tid och vår vardag.

Kristians funderingar kring en skola i Järvastaden är många. Han hoppas att politikerna tillsammans med Järvastaden ska kunna genomföra detta inom en snar framtid. Han säger att han då kommer att flytta sina söner till skolan i Järvastaden, eftersom det är en fråga om tid och bekvämlighet att få ha barnen i en skola nära hemmet.

- Jag skulle önska att man hade synsättet att de förskolor som ligger närmast också är de som får fylla på skolorna i närheten. Men att man är vaksam på att det inte ska bli någon gräddfil för de boende i Järvastaden. Problematiken finns redan lite idag, på grund av att det går en kommungräns mellan Solna och Sundbyberg i Järvastaden, säger Kristian.

För tillfället är familjen dock bara glada att det nu byggs en ny och fräsch skola för deras barn att gå i, med start till hösten. Den nya skolan ersätter den väldigt slitna Bagartorpskolan och kommer även rymma fler elever än den gamla skolan.