Svampexpert Bo Nylén tittar igenom fynden tillsammans med Linda Meiling och hennes barn Ove och Molly.

Söndagen den 3 november möter ett 30-tal vuxna och barn upp vid Jaktvillan i Järvastaden redan vid 10-tiden på förmiddagen.
Experten Bo Nylén är inbjuden för att lära oss mer om svamp. Vi börjar med att ta en fika och bulle medan Bo berättar.

Bo har med sig de vanligaste ätbara svamparna som är aktuella att hitta vid denna tid på året. Vi får titta, känna och lukta på dem. Men Bo berättar inte bara om svamp. Han är en utpräglat naturintresserad man, så efter en introduktion om Igelbäcken och grönlingen som lever där, fortsätter han att berätta om hur fisken aspen lever. Eller som när vi mitt i svamplektionen måste rikta blickarna mot eken för att beundra nötskrikan som Bo just noterat.

Vi går tillsammans de få stegen in i skogen och Igelbäckens naturreservat. Några av deltagarna är vana svampplockare i området och kan hjälpa till att visa på var vi borde kunna hitta svamp. De flesta i gruppen finner någonting. Några plockar ganska mycket. Bo får hela tiden nya sorters svampar att studera och svara på frågor kring, som ifall de är ätbara.

Mest hittas trattkantareller. Några fina bleka taggsvampar skapar avundsjuka. Även i skogen mitt bland svampfrågorna kan Bo helt plötsligt berätta om husmossan som växer ”en våning” per år och som förr i tiden användes som drev i ytterväggar. Eller så kommer en instickare om varför man säger ”torrt som fnöske”.

Bo Nylén är lite förvånad över hur mycket svamp vi hittar. Han är säger att skogen i Igelbäckens naturreservat är en mycket bra miljö för svamp.

- Det är bara att ge sig ut och plocka, än så länge finns det gott om svamp, säger Bo.

- Innan frosten slår till finns det ännu gott om svamp i barrskog med tjockt mosstäcke, säger han.

Tillbaka vid Jaktvillan går Bo igenom all svamp som har plockats. Vi intresserar oss för böcker som Bo har skrivit. Bo visar upp en droppfläckig kastanjemusseron och berättar en historia om att den är extremt laxerande, dock inte giftig. De som har provat den har däremot blivit så dåliga att de har behövt vätskerersättning. Trots att den inte är giftig så avråder Bo från att äta den.Självklart får vi Bos bästa råd för tillagning av vad vi nyss plockat. Stek i olja, en riktigt bra olja, ingen motorolja och inte smör. De mindre svamparna kan stekas som de är, de större kan delas. Det är inga problem att blanda olika sorter. Klipp gärna lite persilja över. Krydda med lite, inte för mycket, salt, lite peppar, kanske cayennepeppar. Stek på hög värme tills saften går ur. Slå på lite mer olja om det behövs. Bo tycker svampen ska stekas så den nästan blir friterad. Ät med bröd som en förrätt. Såväl rödvin som bordsvatten fungerar lika bra som dricka till.

Att spara svampen är inga problem. Låt den torka och förvara den sen i en glasburk. Det går också bra att frysa svampen.

Linda Meiling som bor i Järvastaden var med på svampplockningen tillsammans med sin man och sina två barn.

- Det fanns fullt med svamp, det trodde jag inte, säger hon lite förvånad.

Hon har varit ute och plockat svamp vid andra tillfällen men känt sig osäker på vad som är ätbart.

- Det var så bra att ha med sig en expert som kunde berätta vad det var för svamp, säger hon och avslutar:

- Det var ett väldigt trevligt initiativ och jag hoppas att det kommer fler, för då vill jag och familjen gärna vara med. Det är ju så skönt med att ha all den här naturen utanför dörren, för då tar man sig ut.