Fredagen den 11 oktober och efterföljande tisdag 15 oktober spelar Sverige de sista gruppspelsmatcherna i det pågående VM-kvalet på Friends arena.

När detta skrivs är alla platser slutsålda, så varje match kommer att få dryga 50000 åskådare.

Det är inte många som likt Järvastadenborna har så bekvämt nära till nationalarenan och alls inte behöver bekymra sig för alla orosmoment som att ta sig till och från fotbollsstadion. Det är enkelt att hörsamma uppmaningar att lämna bilen hemma, det är ju promenadavstånd! Man går dit på bara ca en kvart. Och lika nära hem igen.

Klicka här för att få karta över lämplig gångväg.

 

Friends arena stod färdig förra året och sedan invigningen den 27 oktober 2012 har en mängd stora evenemang hållits. Förutom alla herrlandslagets hemmamatcher i fotboll har t ex SM-finalen i bandy spelats, man har kört speedway GP. Det har varit konserter med Swedish House Mafia, Bruce Springsteen och Iron Maiden, för att nämna några. Under hösten kommer man bl. a kunna se avslutningen av allsvenskan med AIK i oktober, Monster Jam och Black Sabbath i november, Elton John och One Direction i december.

 

Runt Friends arena byggs både kontor, hotell, bostäder och ett nytt köpcentrum, Mall of Scandinavia. Köpcentrumet kommer bli bland de största i Skandinavien med över 250 butiker. Bygget har redan kommit en bra bit och invigning planeras till hösten 2015.

 

I de pågående planerna på ytterligare bebyggelse runt Råstasjön måste olika intressen hitta den bästa lösningen. Anders Ekegren, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Solna säger:
- Önskemålen är att byggandet ska hålla sig utanför det strandskyddade området. Och jag tror att det är så det kommer att bli.


- Resultatet blir att det kommer att byggas färre bostäder än beräknat, men man kommer också att lägga kraft på att öppna upp de tre inflöden som finns till området, fortsätter Anders Ekegren.


Anders Ekegren har själv besökt Friends arena vid flertalet tillfällen, bland annat EM-finalen i damfotboll. Då kom dryga 41000 åskådare, vilket var 14000 fler än förra publikrekordet vid damfotboll.

Om arenans tak är på eller av styrs av vädret och vilken typ av evenemang som pågår. Vid i princip alla musikkonserter är taket på. Vid sportevenemang sommartid är det borttaget, om vädret tillåter.

 

Besök Anders Ekegrens blogg här.