Jaktvillan ligger längst in i Järvastaden i slutet på Järva skjutbaneväg i korsningen med Gunnarbovägen. Se karta >

 

Invid Jaktvillan på andra sidan Gunnarbovägen är det bara ett fåtal steg innan man når Igelbäckens naturreservat. Entrén till reservatet kommer att ställas i ordning med bänkar, skyltar, öppna gräsytor. Kanske en grillplats, förhoppningsvis ett ute-gym.

 

 Bild: Igelbäckens naturreservat

Vi vill att Jaktvillan ska bli som en samlingspunkt för dem som flyttar till Järvastaden och övriga Solna- och Sundbybergsbor. En plats att ses vid inför en promenad i skogen, med hunden eller korgar för svampplockning, en tur till närliggande Överjärva gård, en runda tillsammans på Ulriksdals golf, en cykeltur till Kista galleria. Ja, det kan finnas så många anledningar till att träffas vid Jaktvillan för vidare utflykter.

 

Bild: Överjärva gård

Vi vill att Jaktvillan ska vara en stor tillgång för alla som bor i Järvastaden. Vi har därför gjort det möjligt och enkelt för boende att för en billig penning hyra hela entréplanet i villan, ca 100 välutrustade kvadratmeter för fest och samvaro.

 

Vi vill att alla som bor här ska använda trädgården runt Jaktvillan vardag som helgdag, alla årstider. Full fart i pulkabacken på vintern, bollspel på gräsmattan på sommaren. Fritt fram att plocka frukten från träden på hösten. Gunga gör man året runt. Vår förhoppning är att vi ska kunna utveckla området runt Jaktvillan med ännu mer utrustning för lek och gemenskap.

 

Bild: Jaktvillan kan hyras för kalas för både stora och små.


Från vår till höst har vi ett litet café i trädgården. Öppet på helger på våren och hösten och sex dagar i veckan mitt i sommaren. Här kan man få sig en fika, en glass, en kaka, lite paj eller en bulle att förtära bland fruktträden. Olika spel kan lånas för lek på gräsmattan eller grusytan bakom villan. På våren och försommaren har vi blomsterförsäljning ihop med caféet. Växthuset för blommorna blir vid regn väderskydd för gästerna.

 

Vid Jaktvillan firar vi Valborg med majbrasa och småskalig försäljning från lokala ungdomsföreningar. Barnens julmarknad arrangeras första advent med tomtar och troll. Då får skolklasserna i närheten chans att tjäna några kronor.

 

Bild: Barnens julmarknad vid Jaktvillan.

Solnas hemsida kan vi läsa om Järva skjutbaneväg:

”Vägen är gammal, och namnet syftar på den skjutbana som började anläggas 1905 och som stod färdig 1911. Fortifikationsförvaltningens chefsarkitekt Erik Josephson fick 1909 uppdraget att rita ett bostadshus för föreståndaren och handräckningen vid skjutbanorna. Skjutbanan har avlägsnats och marken sanerats, men huset finns fortfarande kvar.”

 

 

Bild: Skjutbanehuset


Relationsritningen ”enligt förslag af arkitekten Erik Josephson; uppmätt och ritadt i mars 1912 af fanj G Englund” visar bostadsbyggnad för skjutbaneföreståndare och handräckning samt verkstads och förrådsbyggnad.  Ritningen för bostadshuset visar hur skjutbaneföreståndaren hade kök och tre rum på övervåningen. Bottenplanet hade expedition samt logement, matsal och kök för handräckning. Här fanns också ett snyggningsrum! Verkstads och förrådsbyggnaden är riven.Klicka på bilden ovan för förstoring

 

Efter att fastighetsföretaget Vasakronan tog över huset från Byggnadsstyrelsen, fortsatte militärens verksamhet ännu en tid. På bottenvåningen tillverkades måltavlor till skjutvallen och på övervåningen hade militären en bostad. Efter att militärens verksamhet upphört i huset stod det tomt en längre tid. Vasakronan hade funderingar kring om det skulle rivas. Så småningom renoverades övervåningen, medan bottenvåningen lämnades orörd.

Jaktvillan hyrdes ut emellanåt och ibland stod den öde. Tills 2012 då Järvastaden AB tog sig an den. En varsam renovering, av det ganska förfallna huset, påbörjades då. Bo Wallström, tidigare anställd hos Vasakronan och då ansvarig för huset, var den som ledde renoveringen i Järvastadens regi. Idag har Järvastaden AB kontor på övervåningen och entréplanet är mötes- och fikarum under kontorstid.


Under renoveringen har så många originaldetaljer som möjligt bevarats. Golv har slipats, eller bytts ut där det inte har gått att behålla de ursprungliga. Huset har fått ett nytt kök, yttertaket är bytt, fasaden målats med falu rödfärg. Tillgängligheten till entrén har anpassats för rörelsehindrade personer.


Någon gång under de tidigare åren har alla kakelugnar avlägsnats, men de kalkstensplattor som finns i huset idag vittnar om var eldstäderna har stått.


I Jaktvillans trädgård finns tillvaratagna detaljer från huset. Som stentrappan, som kan användas för att njuta av eftermiddagssolen, kommer från ingången vid logementet för handräckningen. Fågelbadet är två uthuggna stenar som tidigare tog hand om stuprörsvatten


Kanske har Skjutbanehuset kallats för Vaktstugan eftersom han som bodde här vaktade skjutbanorna. På ”vår tid” har vi förvanskat vakt till jakt och Jaktvillan har fått sitt mer spännande namn.

Läs mer om Jaktvillan

Jaktvillan och dess omgivningar

 

Dop i Jaktvillan

 

Barnkalas i Jaktvillan

 

Plocka frukt vid Jaktvillan

 

Låna kubbspel i Jaktvillans sommarcafé

 

Pulkabacken vid Jaktvillan

 

Se film från Barnens julmarknad

 

Full fart på Barnens julmarknad

 

Möhippa i Jaktvillan

 

Högtidlig invigning av ABC i Jaktvillan

 

Grönsakerna frodas i Jaktvillans växthus