I Järvastaden är naturen nära och parkerna många. Här planeras för grönområden i form av parker, små dammar och bäckar, gemensamma gårdar och egna trädgårdar. Runt husknuten ligger det vackra naturreservatet Igelbäcken. Det anordnas regelbundet aktiviteter så som utomhusbio, skridskoåkning och olika kurser för både barn och vuxna. Det finns gott om mötesplatser som små torg, lekparker och öppna ytor.

 

Stora delar av Järvastaden gränsar till Igelbäckens naturreservat med ett rikt djurliv, vandringsleder, ridvägar, motionsspår, stigar och rastplatser. Packa picknick-korgen, ta med en filt att sitta på och gör en utflykt med barnen till en annan värld än den digitala.

 

Genom reservatet rinner Igelbäcken, här finns hundraårig granskog, kärr, lövskogar, hällmarker och vackra ekbackar. På vintern finns det fina skidspår här och den som vill kan åka långfärdsskridskor på Råstasjöns plogade bana. Joggingslingor, promenad- och cykelvägar leder in i naturreservatet, genom skogen, ut på gärden i en stillsam, rogivande miljö som sträcker sig ända bort till Kista. För den som inte bara vill förbättra konditionen finns det gym för styrketräning.

 

Efter bara en kort promenad genom Igelbäckens naturreservat kommer du till Överjärva gård. Överjärva gård är ett omtyckt utflyktsmål för hela familjen med kulturhistoriska byggnader, gårdsbutiker, kafé, djur och statarmuseum.


Gör en en fin cykeltur över bron till Överjärva gård och vidare bort mot Ulriksdal, Hagaparken och Brunnsviken.

 

Vi anordnar svamp-plockar-dag tillsammans med expert. Vi välkomnar våren med valborgsmässoeld och körsång. Vi firar midsommar med dans och lekar. Vi har egen utomhusbio i augustimörkret och till advent har vi vår egen julmarknad. Vi har Järvastaden Open, en golftävling öppen för alla. Den som vill lära sig att segla får en bra rabatt på Scouternas seglarskola i Brunnsviken.

 

En favorit bland barnen är Mulle Meck parken med sommarbibliotek.

 

Vi har skridskodisko och pulkatävling och till våren anordnar vi gemensam cykel-fixar-dag och löpartävling.

 

Från tidig vår till sen höst håller Jaktvillans Café öppet. Du som bor i Järvastaden kan hyra Jaktvillans festvåning för en billig penning till födelsedagsfesten eller barnkalaset. Det är fritt fram för alla som bor här att plocka frukten i Jaktvillans trädgård.

 

Den gamla Jaktvillan, byggd 1912 och varsamt renoverad 100 år senare, är den naturliga samlingspunkten i Järvastaden. Den ligger alldeles vid entrén till naturreservatet och är en självklar mötesplats inför promenaden eller cykelturen.