Söndagen 26 mars var det återigen dags för den årliga cykelfixardagen i Järvastaden. I år lockade dagen ett stort antal boende från både Solna och Sundbyberg. Under fyra timmar fixades 150 cyklar till av det lokala cykelföretaget Cykel-Expo.

 

Cyklandet i Stockholm ökar stadigt och för att bidra till att ännu fler ska vilja cykla arrangerade Järvastaden AB och det lokala cykelföretaget Cykel-Expo en cykelfixardag den 26 mars. Enligt den årliga traditionen gavs boende i området möjlighet att få sina cyklar servade helt gratis inför vårens cykelsäsong. Och intresset var större än någonsin. Under dagen var det kö för cykelfixandet under hela fyra timmar.

 

- Cykelfixardagen är en toppendag som jag och min familj besöker varje år. Det är väldigt generöst av Järvastaden att ställa upp och anordna temadagar som denna. Det är en lyx som inte erbjuds i många bostadsområden, säger Lisa, 42 år, boende i Järvastaden.

 

Utan någon egentlig paus, skruvade, fixade och justerade tre medarbetare från Cykel-Expo, Salvador Perdomo, Hans-Erik Pettersson och Juan Antonio Hernández, 10–12 cyklar per timme, totalt 150 cyklar. Järvastaden AB bjöd på bulle och saft och på plats fanns även en elcykel att prova.

 

- Kön till att få sin cykel servad var lång, men för oss var det värt att få vänta lite. I kön fick vi möjlighet att lära känna andra som bor i Järvastaden, vilket var jätteroligt! Dagar som denna ökar sammanhållningen i området, säger Lisa.

 

Järvastaden AB gör flera saker för att förbättra för cyklister i området och i den fortsatta planeringen av stadsdelen kommer cykelvägar att vara prioriterade.

 

- Dagen är ett av flera fantastiska initiativ från Järvastaden. I vårt område bor det många barnfamiljer. Barnen går på förskola eller i skola en bit bort, och vi vuxna jobbar inte långt härifrån. För oss är cykeln en viktig del i vardagen. Jag tycker att det är oerhört roligt att Järvastaden satsar på cyklarna, berättar Lola, 51 år, boende i Järvastaden.

 

Järvastaden AB arbetar för att underlätta cykling i området. Vid Jaktvillan finns numera en tryckluftsdriven pump uppsatt. Järvastaden avser dessutom få upp en station med verktyg för cykeln. Vid Spegeldammsparken finns en handdriven pump.

 

- Cyklandet är viktigt i hela Stockholmsområdet och vi arbetar aktivt med att skapa plats för cyklister och säkra cykelbanor även i Järvastaden. Cykelfixardagen är en viktig dag för att visa detta arbete som vi gör och planerar för under hela året, säger Stefan Sellgren, vd Järvastaden AB.