Nu har vi lagt 2016 bakom oss – ett händelserikt år med många aktiviteter där vi firade Järvastadens 10-årsjubielum. Men misströsta inte – 2017 är redan fyllt av aktiviteter, samtidigt som vi kommer att välkomna ytterligare 250 nya familjer till vår stadsdel. Vi vill också gratulera ICA Nära Järvastaden som fyller fem år under 2017.

 

För att fira det kommer de att anordna en rad egna arrangemang. En stor händelse blir givetvis också när den nya Raoul Wallenbergskolan öppnar portarna i augusti.

 

Våra gemensamma aktiviteter är omtalade och bidrar till att göra Järvastaden till en öppen och trivsam stadsdel där alla är välkomna. Året inleds med det traditionsenliga skridskodiskot nedanför Mulle Meck-parken den 21 januari. Diskot gästas av lokal DJ och det blir sedvanlig uppvisning av Solna konståkning, något som är väldigt uppskattat och brukar locka många besökare.

 

I februari hoppas vi på mycket snö så att det omtyckta pulkaracet blir av! Förra året fick vi tyvärr ställa in på grund av barmark, men detta år hoppas vi att vädergudarna är med oss och bjuder på riktigt gott om snö till pulkatävlingen i Jaktvillans trädgård den 12 februari.

 

I mars börjar vi redan få en förnimmelse av vår när snön smälter bort, och vårkänslorna blir ännu starkare när cykeln plockas fram efter vintern. Järvastaden AB månar om cykelsäkerheten och kommer även detta år anordna cykelfixardag i samarbete med CykelExpo i Järvastaden. Den 26 mars är det dags att plocka fram cykeln, och då blir det även säsongsöppning för pump-track banan.

 

Den 30 april är det dags att hälsa våren välkommen på riktigt med traditionsenligt valborgsfirande vid Jaktvillan. Denna aktivitet brukar vara populär med mycket besökare, och även detta år hoppas vi på en stor och fin brasa, härlig sång från barnkören mycket godisregn till de små. 

 

I maj kommer både springet i benen och läslusten fram. Det välkomnar vi genom att öppna biblioteket i Mulle Meck-parken för säsongen den 13 maj och anordna det traditionsenliga Järvastadsloppet den 21 maj. Även i år planerar vi för en ytterligare sträcka på 10 km, och som vanligt hoppas vi att våra lokalpolitiker från Solna och Sundbyberg vill ställa upp och tävla emot varandra.

 

Sommarmånaderna ska fyllas av lek och glädje. Även detta år bjuder vi i juni på kojbyggardagar vid Jaktvillan, där barnen får gå loss med hammare och spik och bygga sina egna kojor. Detta pågår under hela vecka 24, och vi hoppas på många fina konstverk! Fredagen den 23 juni vankas det sedan midsommarfirande vid Överjärva gård, något som har kommit att bli en riktig klassiker.

 

Den 4 juli inviger vi årets barnutställning i Jaktvillan. Utställningarna brukar alltid vara populära och välbesökta, och har sedan öppet tisdagar – söndagar under hela juli månad. Vilken politiker som kommer och klipper bandet detta år återstår att se.  

 

Förra året gjorde Food festival succé, där boende fick delta genom att bjuda på rätter från sina hemländer. Rekordmånga besökare gästade de olika stånden och smaskade sig igenom kulinariska rätter från alla världens hörn. Den 26 augusti återupprepar vi förra årets succé. Kvällen avrundas med utomhusbio i Spegeldammsparken.

 

Måndag 21 augusti startar höstterminen 2017 och det är då också dags för Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden – skolan mitt i byn – att slå upp portarna med ny förskola och grundskola för årskurserna F-6. Det är vi många som ser fram emot – både barn och vuxna!

 

I september blir det ännu ett traditionsenligt evenemang när golfturneringen Järvastaden Open går av stapeln den 9 september. Som vanligt hålls tävlingen på Ulriksdals golfbana, bara en kort cykeltur bort från Järvastaden.  

 

Hösten fortsätter med svampplockardag den 15 oktober. 2016 hade vi ”för bra väder” och så lite regn att vi var tvungna att ställa in svampplockningen. I år hoppas Bibbi Wahlqvist och vi på att det kommer några droppar mer så att vi kan ta en lagom promenad in i Igelbäckens naturreservat för att hitta trattkantareller och andra välsmakande svampar.

 

I november ligger 2017 års nyhet i evenemangskalendern – pysseldagarna den 1 och 2 november. Tanken är att vi samlas till en mysig stund inomhus när mörkret utanför tränger sig på, för att pyssla, måla, baka eller vad som faller i smaken just dessa dagar.

 

Som vanligt avslutas året stämningsfullt med många förväntansfulla barn när tomten kommer till Barnens julmarknad i Jaktvillans trädgård. Julstämningen brukar vara på topp och årets vinnare av pepparkakshustävlingen röstas fram. Boka därför redan nu in söndagen den 3 december, förhoppningsvis får vi snö detta år!

 

Avslutningsvis vill vi påminna alla boende om att ni är välkomna att boka Jaktvillan för fest eller föreningsmöten. Det är mycket populärt och det krävs ofta lång framförhållning för att få en önskad tid. För 2017 har vi justerat något i bokningsreglerna för att så många som möjligt ska få chansen att hyra lokalen.

 

Vi vill också slå ett slag för Överjärva gård, ett spännande utflyktsmål med bland annat djur, café och gårdsbutiker, bara ett stenkast ifrån Järvastaden. Även Överjärva gård erbjuder programverksamhet såsom Honungens dag på försommaren och Igelbäckens dag som alltid infaller sista söndagen i augusti.

 

För er som ännu inte tagit del av vår väggkalender för 2017 – gör det! Där finns alla aktiviteter som nämns i denna artikel, och många fler, med! Med detta vill vi önska er alla välkomna att vara med på våra aktiviteter under 2017!

 

Hela kalendariet finns även här >