2016 har varit ett spännande år – i år är det nämligen tio år sedan de första husen och lägenheterna på Honnörsgatan i Järvastaden började byggas. Järvastaden har sedan dess vuxit med cirka 200 bostäder per år, och det har fram tills idag byggts närmare 2000 bostäder i denna nu så populära stadsdel. Vi frågade boende och politiker hur de har upplevt detta jubileumsår och vad de tycker om Järvastadens aktiviteter.

 

Mer än tio aktiviteter, både stora och små, har Järvastaden AB genomfört som en hyllning till 10-årsjubiléet. Vid flera av aktiviteterna har det bjudits på födelsedagstårta, och många, både boende och andra, har varit med i firandet. Bland aktiviteterna som genomförts kan bland annat nämnas Valborgsfirandet där Marianne Damström Gereben, kommunalråd och ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna (L) talade, midsommarfirandet på Överjärva gård, Food Festival och utomhusbion i augusti och nu senast Barnens julmarknad.

 

Selçuk Subaşı har bott i Järvastaden sedan 2009 och stormtrivs i området.

 

- Vi hade gärna kommit på Food Festival i augusti, det hörde vi mycket gott om men vi var utomlands då. Däremot har vi nog varit med på i princip alla andra aktiviteter, och Valborgsfirandet uppskattade vi otroligt mycket, det pratas fortfarande om det. Hela atmosfären var väldigt gemytlig med de små stånden, godisregnet, kören och hela gemenskapen.

 

- Min familj var en av de första som flyttade in i Brotorpsdelen 2009 och har alltid trivts jättebra. Vi har märkt av 10 års-firandet och har varit på flera av aktiviteterna, bland annat valborgsfirandet, Food Festival och cykelfixardagen. Flera av dem deltar vi alltid på, och barnen har uppskattat tårtorna som serverats i år, säger Maria Gotemark Ingestedt.   

 

Christos Kalogeropoulos har bott i Järvastaden i ganska exakt tio år och tycker att området är barnvänligt och har en trevlig känsla. Han var en av de boende som själv deltog med ett litet stånd på Food Festival.

 

- Vi försöker delta på så många aktiviteter som det bara går, framförallt allt de som är kul för barnen. På matfestivalen hade vi ett eget litet stånd där vi bjöd på grekisk mat. Jag tycker det var kul med en aktivitet som vi boende bjöds in till att delta i, och kul också att det var så otroligt mycket folk.

 

Många av dem vi pratar med återkommer till att aktiviteterna som anordnas i Järvastaden är uppskattade och ger ett mervärde till de boende.

- Vi tycker att det är jättetrevligt att Järvastaden AB anordnar alla dessa aktiviteter, det blir ett sätt att möta sina grannar på ett naturligt och spontant sätt. Även boende från andra närliggande områden kommer gärna på de här aktiviteterna, säger Mi Eriksson.

 

- Jag är lite av en nomad, har flyttat 25 gånger och testat att bo i de flesta av Stockholmsförorterna. Ingen annanstans har jag trivts så bra som i Järvastaden, och mycket av det beror nog på alla de sociala aktiviteter och den gemenskap som finns här. Just i år har jag inte deltagit på några av aktiviteterna, Food Festival hade gärna kommit på om jag varit i stan, förklarar Jonas Cronebäck.  

 

Inte alla känner till 10-årsjubiléet. Vissa har hört talas om det tack vare de vykort som målas och delas ut av barn och ungdomar.

- Nej, jag har förvisso sett att det stått om det någonstans men vi har inte deltagit aktivt. Vårt barn är vuxet nu och kanske blir det inte samma naturliga mötesplats när man är vuxen. Vi hade dock gärna deltagit på Food Festival, det var synd att vi missade. Men att Järvastaden AB driver på och engagerar sig i alla dessa aktiviteter är jättepositivt, menar Hans Åselius.

 

Ejert Seijboldt har också utflyttade barn. Han och hans fru flyttade in i Järvastaden 2009 efter att ha bott 22 år i villa i Hässelby.

 

- Nej, vi har inte uppmärksammat 10-årsfirandet, men det är jättebra att det genomförs sådana aktiviteter, framförallt för barnen. Däremot skulle jag gärna se fler aktiviteter för vuxna, exempelvis boulebana, vinprovningar, kräftskiva eller någon lokalanpassad variant av ”Halv åtta hos mig”.

 

Flera lokalpolitiker har också uppmärksammat jubileumsåret och tagit del av festligheterna.

- Järvastaden har verkligen blivit en trivsam del av Solna med många grönområden och bra närservice. Det som hänt de senaste tio åren är en spännande resa och visar på den mångsidighet Solna erbjuder. Jag tycker det är jättekul att man uppmärksammar Järvastadens 10-årsjubileum och kul att man anordnat aktiviteter som spänner över hela året, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande (M).

 

Han ser också hur aktiviteterna ger en viktig behållning till de boende.

 

- Det skapar en bra gemenskapskänsla och ett engagemang som är positivt. Det förstärker känslan av Järvastaden som ett trevligt och trivsamt område.   

 

Marianne Damström Gereben, kommunalråd och ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna (L), har positiva upplevelser av 10-årsjubiléet.

 

- Jag besöker Järvastaden ganska ofta, har flera goda vänner som bor där. Dels så tycker jag att tio år har gott väldigt fort, dels så har det hänt oerhört mycket på dessa tio år. För min del är den nya skolan ett av de viktigaste besluten jag varit med om att ta denna mandatperiod.

 

Hon håller med om att Järvastadens aktiviteter ger ett mervärde till de boende.

 

- Absolut! Det kan vara svårt att snabbt få en vi-känsla i ett helt nytt område, aktiviteterna har verkligen bidragit både till att de som flyttat in trivs men också lockat andra solnabor till att besöka stadsdelen och lära känna den.

 

Anna Lasses, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden (C), var med och invigde barnutställningen i Jaktvillan i somras. Då, som vid flera andra aktiviteter, var det fullt med familjer och förskolebarn.

 

- Vi i Centerpartiet brukar faktiskt lyfta Järvastaden som ett gott exempel på när de som bygger området också tar ansvar för hur det utvecklas, och inte bara lämnar när husen står på plats.

 

För Lasses är aktiviteterna mer än bara enskilda events, de bidrar till en vision om att Järvastaden kan vara det positiva exemplet där individerna utgör stadsdelen.

 

- Jag hoppas att den där bykänslan som Järvastaden börjat bygga upp ska fördjupas och permanentas. Att det ska bli ett område där föreningsliv och näringsliv är aktivt i utvecklingen av sin stadsdel och där människors engagemang och idéer tas tillvara. Att hemma inte börjar i hallen, utan när man stiger av bussen. Jag är ju centerpartist för sjutton, och för oss börjar allt med individen och lokalsamhället!  

 

Stefan Sellgren, vd på Järvastaden AB, är nöjd över både året som gått och de första tio åren.

 

- När vi summerar dessa tio år kan vi konstatera att vi har kommit en bra bit mot vår vision – att bygga ett drömboende för barnfamiljer och alla andra som vill bo lugnt och tryggt med naturen alldeles utanför dörren och city runt hörnet. Det känns jättekul att så många har velat fira 10-årsjubiléet med oss. Nu ser vi fram emot tio nya spännande år för Järvastaden och de boende, och än fler roliga aktiviteter för både stora och små.