Det är bara lite mer än en månad sen vi hade Food Festival i full sommarvärme i Järvastaden. Nu är hösten här med iskalla vindar.

 

Vi vill än en gång tacka alla kockar som var med och gjorde Food festivalen till ett fantastiskt evenemang. Tack igen också så klart till ICA Nära i Järvastaden som bjöd på alla råvaror. Vi påminner också alla kockar om att det finns speciellt framtagna kaffemuggar från festivalen att hämta i Jaktvillan.

 

Se dagen i bilder, i vårt bildgalleri >

 

Vi har frågat kockarna om deras recept och om historier bakom maträtterna. Vi har fått svar från Caroline som lagade Västerbottenpaj. Hon säger:

 

- Jag och Zandra ville vara med och laga mat. Men vi visste inte vad. En kväll när vi åt middag med våra respektive satt vi och spånade; en göteborgare, en upplänning, en dalmas och en västerbottning... Dalmasen och upplänningen hade ingen koll på speciella maträtter från sina orter. Göteborgaren kände till och hade lagat äggost, detta ansågs ta för lång tid... Så hoppet låg på västerbottningarna som kläckte idén Västerbottenpaj... Jag kom på att jag hade ett jättegott recept som jag inte mindes var jag fått det från. Men jag hade testat många olika recept på denna paj. Hemligheten ligger i att värma mjölken innan samt om man gillar lite sting tillsätta (ca 1/5 tsk) chilipulver eller cayennepeppar....

 

Här är receptet på Caroline och Zandras Västerbottenpaj. Den räcker till 6 portioner.

 

Ingredienser
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
pensla med ägg
strö på 0,5 tsk salt

 

Fyllning
350 gram riven ost
3 dl mjölk
3 dl grädde
6 ägg
1 tsk strösocker
salt
peppar

 

Gör så här
Knåda ihop ingredienserna till degen och tryck ut den i en ugnssäker form.
Förgrädda degen 10-15 minuter i 200 grader. Nagga den gärna med en gaffel så att den inte bubblar upp från formen.

Koka upp mjölk och grädde. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen, äggen knäcks i allra sist. Häll ner blandningen i formen.

Grädda ca 35 minuter i 140 grader.