Vem kunde tro att vi skulle ha strålande högsommarvärme mitt i september när vi för tredje året i rad spelade Järvastaden Open på Ulriksdals GK? Ihop med Fairway Golf arrangerar vi en avspänd nästan familjär golftävling där Open står för att den är öppen.

 

Öppen för alla som vill spela golf ett par timmar en lördag förmiddag i trevligt sällskap under avslappnade förhållanden. Öppen för alla som bor i Järvastaden och alla som skulle vilja, så som vi brukar säga!

 

I år var vi en bit över trettio som anmält sig. Några fick förhinder och några kom sent till. Efter en enkel frukost med mini-baguette, juice, yoghurt och kaffe utnyttjade de flesta sin pollett för uppvärmning på rangen. Stefan Sellgren vd för Järvastaden AB välkomnade alla spelare. Fredrik Ramel från Fairway golf vann den informella tävlingen avseende färggladast kläder och gick snabbt igenom dagens regler för tävlingen. Det blev två- och trebollar som samtidigt startade på banans alla 12 hål kl. 9.30.

 

Vi träffar på Per Karlsson på en bänk vid tee på hål 8. Per är vd på Arlanda stad Golf. Arlandas golfklubb har samma ägare som Ulriksdal och de båda klubbarna har ett nära samarbete. Per berättar att de tar ett år i taget på Ulriksdal. De kör på tills de får ny information. När dagens spelare passerar Per går han en extra gång igenom hur man räkna extra slag på banans tolv hål. Enkelt för några men ovant för andra. Per myser i solskenet och kan inte låta bli att kommentera vilket bra golfhål nummer 8 är. Kan inte låta bli att fundera på hur det kan bli ännu bättre genom att staket ska tas bort som inte behövs, bänkar ska bättras på. Greenerna ska förbättras så klart. Men förslagen om att mycket mer gräs skulle klippas i kanterna, så att det skulle bli mycket enklare att hitta bollen efter sneda utslag, går han inte med på.

 

Innan 8:an finns 7:ans korta vackra hål med hästhagen i bakgrunden och dammen man ska över, där Per berättar att det finns sällsynta salamandrar. Salamandrarna bryr sig inte om alla problem som uppstår på den omöjligt sluttande greenen där birdie-försök slutar med ännu längre puttar för par när bollen retfullt vänder och rullar tillbaka. Det är en naturupplevelse att spela på Ulriksdal även om det finns ett storstadsbakgrundssorl och tåg som snabbt svischar förbi som kan störa koncentrationen vid knepiga puttar. Det är speciellt att tio minuter med pendeln från T-Centralen kan man spela golf invid hästhagar och den lantliga miljön kring Överjärva gård med muséet i statarlängan, café i Hästskostallet alla fåren, växthus och mycket annat . En kort promenad från gården och golfbanan över järnvägen på den blå bron ligger Järvastaden.

 

Att sommaren ändå är på upphällning noteras då hål 4 spelas med träd i hösten alla färger. Hål 4, det korta par tre hålet där ändå man kan vara nöjd med ett par. Efter hål 5 längs E4:an och med Friend Arena i bakgrunden kommer det långa par tre hålet där en birdiechans måste studeras noga.

 

 

Det finns mycket man kan glädja sig åt en dag på golfbanan. Man kan sträcka händerna i skyn efter ett lyckat slag från bunkern eller efter en birdie. Man kan bli nöjd med att komma nära hål efter ett slag från skogen eller leende konstatera när man närmar sig green att man får en enklare chip då bollen stannat innan bunkern

 

Kul för i år var att kvinnliga deltagandet ökade med 300%. I år hade vi tre deltagande tjejer jämfört med förra årets enda. Trevligt att en dem var Victoria Johansson (MP), 2:a vice ordförande i Tekniska nämnden i Solna.

 

Håller man sig någorlunda på banan så går det fort att spela 12 hål på Ulriksdal. Strax före klockan 12 kommer de första spelarna tillbaka. Det serveras korv med bröd och kaffe med jubileumstårta. Scorekort summeras och Per kontrollerar. Framåt halv ett är det dags för prisutdelning. Det är stenhårt i toppen. Edvard, Eddy the Rocker, Malm kunde för tredje gången denna förmiddag sträcka händerna i skyn som vinnare i årets tävling. Med två birdies har han grejat att spela på sitt handikapp, 24 poäng. Tvåan Daniel Kullberg och trean Anders Tegman hade båda 23 poäng. Pris går också till bästa dam, Alexandra Andersson, som blir fyra i totalen, också på 23 poäng. Hedersomnämnande till Raimond Palk som hade 20 poäng trots spelhandikapp -1!

 

Se hela resultatlistan här (i alla fall alla som lämnade in scorekort) >

 

Tack till Per och Fredrik på Fairway Golf som hjälpte oss att ordna en mycket trevlig golfdag där deltagandet och sällskapet var minst lika viktigt som tävlandet.