På sommarens kanske sista, ljuvligt ljumma, sena eftermiddag arrangerade Järvastaden i lördags en matfestival på torget invid Spegeldammsparken. Sista lördagen i augusti har vi nu traditionsenligt flera år i rad arrangerat utomhusbio i parken. I år var evenemanget utökat med anledning av att det är tio år sedan vi började bygga stadsdelen.

 

Det blåste an aning till att börja med när bord, dukar, grillar och spisar samt mycket annat började ställas fram. Henrik kom tidigt med matberedare och massor av äpplen som ska bli cider. Fredrik kom förbi och kollade läget. Han cyklade hem för att göra klart gryta från Gambia med kycklingben.

 

Varefter möbleringen kom på plats fylldes torget med matlagande boende från både Järvastaden och angränsande områden. Samantha kom med massor av varor för att laga biffgryta från Bangladesh. Hon hade sällskap av Mete som helt fräckt improviserade grillspett med lammkött och tomater. Niels såg ut som om han kom direkt från Danmark när han dukade upp sina härliga smörrebröd. Jabeen kom med sin pulao från Pakistan. Fang och Jings dotter gjorde dumplings från Kina, en med kött- och en vegetarisk fyllning. Johan hade bakat 80 bröd som med ost som pålägg gick åt som smör i solsken.

 

Vår vän Memo har elfirma i gamla magasin byggnaden. Han kom tillsammans med sin svåger Ökis som har bilverkstan i samma hus. De hade ”hotat” med att laga starkt som f-n. Specialblandad köttfärs från nöt och lamm med recept från Turkiet grillades och serverades med sås, tomat och bröd. Inte jättestarkt men fantastiskt gott. Företagare från Vretens städ bor och verkar i Järvastaden. De kom med åtta kilo kött för att grilla souvlaki. Med varmt bröd i kryddad olja och tsatsiki så behövdes egentligen ingen flagga för att förstå att maten var från Grekland.

 

Stephen hade hittat en engelsktalande kompis som hjälpte honom att grilla korv medan han själv mosade potatis. Bangers and mash serverades med lök och brun sås precis som back home in England. Vladimir hade hjälp av mamma när de lagade fantastisk cevapi från Serbien. Zandra kom med kompisar och serverade härlig Västerbottenpaj. Lite senare kom Johannas kompisar fån Österbotten och dukade upp de finska snittarna med tonfiskröra. Fredrik fick till slut en gambisks flagga bredvid sin härliga kycklinggryta som kallas domada.

 

 

Vi fick trevligt professionellt sällskap från två av våra restauranger i Järvastaden. Pizzeria Erolisa kom och grillade hamburgare som blixtsnabbt tog slut. Erolisa har restaurang vid torget vid lekplatsen i Brotorp, läs mer på Erolisas Facebook-sida. Malithong - Thaiwok & Grill kom med egna specialiteter och såser. Deras restaurang ligger vid nya konstgräsplanen nedanför Mulle Mecks lekpark. Läs mer på Malithongs Facebook-sida. Järvakliniken har lokaler vid torget och serverade kaffe samt skar upp Järvastadens jubileumstårta.

 

Järvastadens vd, Stefan Sellgren, tog själv hand om pannkakssmeten. Till sin hjälp hade han Helena som vände hundratals pannkakor i den jättestora stekpannan.

- Med tre barn har jag lagat massor av pannkakor hemma säger Stefan. Nuförtiden gör jag smeten på känn. Man får knäcka några ägg och fylla på med ungefär lika mycket mjölk. En smula salt ska ner. Mjöl ska till så att smeten blir tjock. En lagom klick smält smör ska röras ut innan jag fyller på med mjölk så att man får en schysst konsistens.

 

Många vill ha frasiga, krispiga pannkakor. Stefan ger tre tips för detta:

- Man ska göra smeten så tunn man bara vågar. Ju tunnare smet ju svårare att vända pannkakorna. Man ska steka på hög värme och sist men inte minst, man ska slösa med smör!

 

Vi hoppas kunna återkomma mad många fler recept från alla som deltog med matlagning.

 

För att vara första gången som det ordnades med matfestival i Järvastaden så måste vi säga att det mesta gick bra. Antagligen var det några för stora kastruller som gjorde att de små kokplattorna inte orkade med. Samantha och hennes gäng fick kämpa innan de drastiskt bytte till att koka på en grill. Lite försenat blev deras mycket starka men goda och vällagade rätt färdig.

 

Vi blev överraskade över hur många som kom. Massor med barnfamiljer från Järvastaden och angränsande områden. Trevligt var att bland gästerna märktes bland andra Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Solna och Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Solna.

 

ICA Nära i Järvastaden hade korv med bröd som reserv. De fick ganska omgående börja grilla. Det gjordes många vändor till butiken för att hämta mera varor. Ryktet sa att Magnus nästan tömde hela affären på korv innan alla var mätta och belåtna. När vi dukade bort fanns inte mycket ätbart kvar på något bord. De flesta av insamlingsbössorna till Rädda Barnen var fyllda med mynt och sedlar. Det tar ett par dagar innan vi får besked om hur mycket pengar som samlades in.

 

Vid sjutiden tackade Stefan Sellgren alla deltagande kockar och ICA som så generöst bidragit med alla råvaror. Tack gick även till Rino som spelade musik i bakgrunden till maten innan Stefan introducerade Solna Brass. Brassorkestern, som denna dag ställt upp med en sextett plus slagverk, spelade underhållande en timme i väntan på solnedgång.

 

Ett bildspel med motiv från många av alla evenemang som skett i Järvastaden de senaste åren rullade på den stora uppblåsta filmduken fram till halv nio. Då var brassestolar, filtar och andra sittmöjligheter på plats på kullarna i Spegeldammsparken, som för kvällen återigen fick utgöra parkett. Stormlyktorna tändes längs grusgångarna i den nersläckta parken. Volymen skruvades upp en aning och - En man som heter Ove, gjorde entré.