Precis invid Mulle Meck-parken i Järvastaden finns ett vitt magasinshus i två våningar. I källaren på detta hus håller de två kreativa herrarna Tor Svae och Roger Gustafsson till.

 
Detta radarpar ligger bakom många glada stunder för såväl barn och vuxna. De skapar resande barnutställningar, ofta tätt förknippade med barnbokslitteratur.
 
- Ja, här kan vi bre ut och och skapa loss, säger Roger nöjt.
 
Han har precis kommit in i källarlokalen där han och Tor i dagarna håller på att slutföra en utställning som ska skickas till den svenska ambassaden i Berlin. Utställningen är en mängd spännande miljöer baserade på nio svenska barnböcker.
 
Här finns katten Findus och gubben Pettssons lilla röda stuga, där det så klart tillverkas något spännande och där väggen pryds av ett plakat med recept på pannkakstårta - katten Findus favorit.
 
Strax intill börjar en grön kulle med vita blommor ta form. Här ska Mamma Mu möta nyfikna tyska barn.
 
Blickfånget i hela utställningen är den något sneda cirkusvagnen.
- Historien berättar att vagnen har kvaddats och blivit stående, just i Berlin, berättar Tor förtjust.
 
Inne i cirkusvagnen finns några böcker, en trasmatta på golvet och så ett dass, som anspelar på Bajsboken. På väggen finns det självklart ett kungaporträtt.
 
Utanför cirkusvagnen ännu fler spännande figurer och miljöer att titta på. Strax bakom syns den enorma spyflugan Astrid som så småningom ska sväva ovanför en jätteskorsten, kommer från Ulf Nilssons bok "Alla små döda djur". Skorstenen i jätteformat kommer också att vara utställningens entré.
 
En hörna tas upp av en komplett uppställning av Lasse Majas detektivbyrå. Här finns en telefon med snurrande nummerskiva, en skön fåtölj, skrivbord och annat som kan behövas vid ett seriöst detektivarbete.
 
- Cirkusvagnen är vi nöjda med, säger Roger och fortsätter:
 
- Den hålls i princip ihop av bara ett par skruvar, så att det ska gå lätt att packa ihop och frakta den.
 
För det är Tor och Rogers specialitet, att bygga utställningar som ska klara av att turnera. De packar ihop, utställningen fraktas och sedan möter de upp på plats och sätter ihop miljöerna.
 
- Det är svårt för någon annan att sätta ihop våra byggen, även om det är samma princip som IKEA-möbler, så är det inte lika enkelt ändå, säger Roger.
 
 
Tor och Roger träffades för många år sedan när Roger arbetade för Kulturhuset i Stockholm med deras Rum för barn, en verksamhet som riktar sig till barn, med fokus på läsning, lärande och kreativitet. Roger var då anställd och Tor kom in ibland när något skulle byggas eller skapas. De fann varandra och har arbetat i den egna verksamheten i tio år.
 
Tor Svae är också mannen bakom Mulle Meck-parkens skapelser.
 
Nu ska utställningen snart packas ihop och skickas till Berlin där den ska ha urpremiär på svenska ambassaden, den 11 april. Prins Daniel kommer att klippa bandet och alla författarna vars böcker har visualiserats av Tor och Roger, är inbjudna.
 
Senare i år ska utställningen ut på turné i Tyskland.
 
- Men vi hoppas att den kommer tillbaka till oss, så att vi kan översätta den till svenska och sedan låta den turnera i Sverige, säger Roger.
 
Det är inte många dagar kvar tills utställningen måste vara klar så både Tor och Roger ger sig hän med sina uppgifter. Tor fortsätter att dekorera cirkusvagnen och Roger återgår till sin sågverkstad. Där finns maskiner som gör hans arbete lättare, då det är mycket som ska specialbyggas till varje utställning.
 
Så dyker de två herrarna in i sitt moln av kreativitet, i det vita magasinshuset, vid Mulle Meck-parken i Järvastaden.
 
Och vi hoppas att många fantastiska kreationer ska komma ut därifrån över tiden framöver.
 

Med anledning av att det 2016 är tio år sen vi började bygga Järvastaden ordnar vi i år extra många aktiviteter. Vi kommer i början av sommarlovet, 13 – 17 juni, kl. 10-15, ha ett kojprojekt vid Jaktvillan.

 

Vi har i ett samarbete med Mini, Skanska och JM, fått en mängd virkesmaterial och verktyg. Med Tor och Roger som byggledare bjuder vi in de lite äldre barnen att tillsammans snickra sig en koja. Vi återkommer med mer information om detta.