I vår serie om idrottsföreningar som kommer att delta vid firandet av Valborg i Järvastaden har turen nu kommit till Solna IK Judo.

 

Mats Andersson är ordförande i Solna Judo, hans sambo Isabelle är lokal- och caféansvarig och de båda barnen, 14 och 18 år gamla har tränat sedan 5-års ålder. De är dessutom själva lärare idag och undervisar de yngre barnen.

 

Den som vill börja träna judo kan antingen besöka träningslokalerna på Ankdammsgatan i Solna, efter att ha kontaktat klubben, här >

 

Det är tillåtet att provträna tre gånger gratis innan medlemskap. Den som bara vill komma och titta har också chansen den 21 mars då det hålls tävlingar hos Solna Judo mellan ett antal klubbar från Stockholm med omnejd. Ungefär 100 barn kommer att delta i tävlingarna.  Läs mer om Solnakampen här >

 

I klubben tränar medlemmar mellan 5 och 72 år, men snittåldern ligger på 17 år.

- Många slutar när de har fyllt 13 år, berättar Mats och fortsätter:

 

- Vi är framför allt en barn- och ungdomsklubb. Man kan börja träna vid 5 års ålder, tidigare är det ingen större idé. Det är också viktigt att poängtera att judo är en kampsport men att vi lägger stor vikt vid kamratskapet. Judo tränas individuellt men utanför mattan är man kompisar.

 

Under det traditionsenliga Valborgsmässofirandet i Järvastaden kommer Solna Judo att finnas på plats och sälja kaffe och fika. Detta blir tredje året i rad som klubben finns på plats och det glädjer Mats mycket. Han berättar:

 

- Det är väldigt bra att alla sorts idrotter får komma fram. Alla barn vill inte spela fotboll eller ishockey.

 

Pengarna som klubben får in vid försäljningen går framför allt till ledarutbildning. Utbildningarna är dyra men som judolärare är det viktigt att veta hur och vad som ska läras ut.

 

Avslutningsvis berättar Mats att judo är en träningsform där styrka, smidighet, koordination och kondition tränas upp men att det sker under roliga former, det tror han är knepet för att behålla medlemmarna även en bit upp i åldrarna.