I söndags, på 1:a advent, anordnades åter en fantastisk Barnens Julmarknad i Järvastaden.

Trots att det var långt ifrån perfekta väderförhållanden för julmarknad så välkomnade vi uppemot ett tusental besökare. Nytt för i år var att julmarknaden hade flyttats längre in i området till Jaktvillan, vid entrén till Igelbäckens naturreservat. Precis som alla tidigare år var det uppställt ett stort antal marknadsstånd för skolklasser och föreningar som sålde korv med bröd, våfflor, alla sorters bullar, godis i massor, julväxter i snyggaste krukorna, kaffe och kakor och glögg så klart. ICA, som hjälpsamt sponsrar evenemanget, bjöd på choklad-, och kolagodis i sitt stånd och visade stolt upp sin ”matkasse”. Se mer på deras Facebooksida.


Jultomten satt stilla i sin släde från klockan tolv till nästan klockan fyra. Barnen stod tålmodigt i kö för en sittstund och en kram samt julklappen förstås. Flera hundra skrev sin önskelista och gav till tomten. Hett för i år verkar vara Monster High. Trash-packs, Turtles, Ninjasaker och Spiderman, som förekommer på flera listor. Spargris hade många skrivit av någon anledning. Eller varför inte bara önska sig ett Paket? En del vill ha lite dyrare saker som Iphone och Ipad. Gamla ”hederliga” önskningar som LEGO, böcker, dockor, Barbie, gosedjur, tåg, prinsessklänningar känns igen. Vi i byggbranschen gillar ju när barnen vill ha lyftkranar, lastbilar eller grävskopor! Några husdjursönskningar fanns det också. Kanske blir det då klappar utan omslagspapper i jul, då en del barn önskade kaniner, en hamster, ett marsvin, en hund eller katt och till och med en häst.

Hästskjutsarna gick varma hela eftermiddagen. De två ekipagen körde fullastade med stora och små passagerare en runda bland husen i Järvastaden. I fiskdammen fick barnen napp hela tiden. Flera hundra fångster men inga fula fiskar.


Barnkören Music Kidz sjöng tappert i den ökande vinden. Runt modellen över Järvastaden fanns en ständig ström av intresserade med frågor och synpunkter. JMs små gula bygghjälmar och spadar från IKANO var populära. Den som ville ta skydd från vinden kunde sätta sig i den stora lappkåtan med den värmande elden i mitten.


Det var också öppet i Jaktvillan för den som behövde mer skydd för vinden och för alla som var med i tävlingen. Närmare 200 svar kom in till frågesporten där utslagsfrågan var att gissa antal skumtomtar i en glasbehållare. Det var inga skumma tomtar, rätt antal var 376. Det gick tydligen att räkna ut för närmast var Peter Svahn som med en liten uträkning ändrade till 381. Han svarade också rätt på de tre inledande frågorna, att Mulle Meck blir 20 år i år, att parken heter Spegeldammsparken och att det är Aline Magnusson som gjort alla djurskulpturer i parken. Peter vinner en hyra av Jaktvillan för fest eller barnkalas. Grattis!
(Klicka på bilden för förstoring.)
Bland försäljarna fanns Solna sjöscouter, som var med för fjärde året i rad, och klasser från Kulturama samt Bagartorpsskolan. Alla var nöjda över den goda tillströmningen av besökare som vågat utmana vädret.


Vinden blåste snålt redan i inledningen och ökade tyvärr i styrka hela eftermiddagen. Några eldar fick brinna sparsamt men marschaller var det ingen idé att tända. Trots försök både natten till lördag och natten till söndag att köra snökanonen så spreds bara vatten över pulkabacken. Det var för varmt även för konstgjord snö.

Nästa år hoppas vi på mer vinterlikt väder och svagare vindar, när traditionen går vidare med Barnens Julmarknad i Järvastaden. Långt innan dess kommer helt säkert stjärtlapparna komma till användning på riktig eller hemmagjord snö i backen utanför Jaktvillan.