Ulriksdals slott brukar kallas "ett modernt 1600-tals slott". Det uppfördes 1640 och fick sitt färdiga utseende under 1700-talets första hälft. Slottet omges av en park i vilken det finns flera intressanta byggnader att besöka.

En av dessa byggnader är slottsteatern, som går under namnet Confidencen. Det är Sveriges äldsta rokokoteater och här ges både föreställningar och guidade visningar. Efter att teatern hade legat i dvala i närmare 200 år var det operasångerskan Kjerstin Dellert som bestämde sig för, efter att ha fått en visning av prinsessan Kristina, att se till att teatern skulle få tillbaka sin forna glans.

Här finns en stor park där det finns flera skulpturer att titta på, bland annat Per Lundgrens skulpturgrupp "De nätdragande moriarerna" som står på varsin sida om gångbron som går över den porlande Igelbäcken.

I orangeriet finns ett skulpturmuseum där verk av Carl Milles och Tobias Sergel kan ses. Slottskapellet som har funnits sedan 1662 och används idag av Solna församling.

Under hela sommaren hålls slottet och orangeriet öppet varje dag utom måndagar. Guidade visningar hålls varje halvtimme och orangeriet är öppet för egen rundvandring. Här finns också ett café som håller öppet året runt.

Ulriksdals slott ligger bara en kort cykeltur från Järvastaden.